Stonehenge

Az i.e. 2500-2100 között épített építmény egyes kőtömbjei 28 tonnát is nyomnak és a 400 km-re lévő kőbányából származnak. A háromféle kőfajtához amiből épült, az építése évszázadai során végig ragaszkodtak az őskori prehistorikus idők építői.

Az építmény csillagászati „műszerként” való működésének pontossága megdöbbentő még a ma embere számára is. Az őskori kőegyüttes nem az egyetlen a környéken, hanem számos található a Föld más pontján is.

Már i.e. 7200 körül is élt ember az építmény helye közelében.

Stonhenge építésének idejében viszonylag magas, könnyű csontú, egészséges emberek éltek a környéken, a közelben talált temetkezések tanúsága szerint. A modern leletvizsgálati módszerek megállapították, hogy közülük sokan távolabbi vidékeken éltek korábban, Bretagne, a mai Svájc és Németország területein.
A megalitikus építmények (a közelben még további 6 másik helyszín is található) építésének időszakában i.e. 2600-2500, az itt élő őskori ember az ásatási leletek szerint, az itt rekonstruálthoz hasonló házakban élt, eszközöket használt... kovakő kések, nyílvesszők, agyagedények...