Tavaszi séták: Vác, Acsa

Vác


A Dunakanyar központjaként ismert település Pest megye ötödik legnagyobb lélekszámmal rendelkező városa, egyúttal vonzó idegenforgalmi célpont – egyrészt tizedfél évszázados történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt.

Dunapart


Csüngő ágú himalájai cédrus (Cedrus deodara 'Pendula')

Szép példánya egy étterem előtt. Kedvenc örökzöldjeim egyike...
Sajdik gyűjtemény


Sajdik Ferenc karikaturista neve a Ludas Matyi újságból, a Pom-pom meséi és a Nagy Ho-ho-horgászból sokunknak ismert. Az életművéból egy csokorravaló a Vác Fő terén lévő gyűjteményben látható. Szórakoztató végigbogarászni a találó humort...Acsa, Prónay kastély


Acsa már a honfoglalás idején is lakott hely volt, amit a határban előkerült leletek bizonyítanak. Első írásos, oklevélbeli említése 1341-ből származik Acha írásmóddal. Ekkor Achai család birtoka volt. 1344-ben Acsai Berend fia Márton birtoka volt, majd 1347-ben-ben templomát is említették. 1422-től Garai Miklós nádor tulajdonába került.

A török megszállás alatt, 1562-1563-ban, a budai szandzsákhoz tartozott, ekkor 6768 akcse adót fizetett. 1559-ben csak 13 ház állt itt. Az elnéptelenedett települést ezután szlovákokkal telepítették be.

A 17. században Bosnyák Tamás és a Mocsáryak birtoka. Az 1647 évi osztozkodáskor az acsai rész Bosnyák Juditra, Balassa Imrénére esett és később leányágon a Koháry és Barkóczy családokra szállt. 1731-ben Barkóczy Krisztina férje, gróf Károlyi Sándor acsai birtokát elcserélte Prónay I. Gáborral. Acsa másik fele, a Mocsáry-rész M. Borbála Aszalay Ferenczné hozománya volt, mely 1744-től ugyancsak Prónay I. Gáboré lett.

Prónai I. Gábor építtette a középkori templom helyére időközben emelt fatemplom helyett a mostani evangélikus kőtemplomot, és közelébe, a hegytetőre, 1735-1740-ben a négytornyú díszes kastélyt is. I. Gábor fiai László és II. Gábor voltak. László a kastély közelében új emeletes kastélyt építtetett magának, míg II. Gábor a régi kastélyban egy 15.000 kötetes könyvtár alapját vetette meg. Prónay Dezső később a tekintélyes könyvtár mellett családi levéltárat, egyéb gyűjteményeket (Báthori István és Bethlen Gábor kardjait, Apafy Mihály fejedelem ostábláját) őrizte. A másik kastélyt, báró Prónay Sylvester Gábor részben átalakíttatta és itt helyezte el 4000 kötetes könyvtárát, melyben közel 100 régi 1710 előtti ritka magyar nyomtatványt is őrzött.

A török uralmat követően a Felvidékről a Gaja patak völgyébe települő Prónay család kétszáz évig élt itt, három kastélyt is épített a közelben. Az acsai 1735-40 között épült barokk és klasszicista elemekkel az itáliai építész Giovanni Battista Carlone közreműködésével, számos belső falfreskóval.

Ma a kastély romos, felújítás alatt áll (a tetőzetet felújították már), a Magyar Kincstár Vagyonigazgatósága felügyeli.