Őszi kirándulás - Balaton felvidék

Kutyás túra

A Balaton-felvidék McCloud és Gwendolyn társaságában.


Vászoly

Vászolyi XII. századi Szent Kereszt egyházának Árpádkori templom maradványai a mai falu feletti dombon.Dörgicsei Levendárium

Dörgicsén a levendula major ültetvényei hazánk – számos tekintélyes régész-művészettörténész szerint is – egy lenyűgöző és történetében feldolgozásra szánt, de titokzatosnak maradt szakrális épületegyüttes romjainak közvetlen környezetében találhatóak.

Felsődörgicse (egyik korábbi nevén Szentpéterdergicse) területe az öt önálló faluvá váló Dörgicsének - a 2004-ben feltárt (Perémi Sz./Palágyi Á./Pintér L.) őskori telep, és kora Árpád-kori temetkezési hely alapján – legősibb és hosszú idő óta jómódú földművelők által lakott része. A páratlan domb-öböl kiemelt pontját jelző iker-romok körpanorámáját délre a Balaton vízfelszíne nyitja. Nyugaton a Sági-erdő, az Agyaglik, a Szent-Balázs hegy található, amely északra a Halom-hegy 396 m magas csúcsában záródik. Keleten pedig az erdős Kűvölgy, a Kő-hegy, a szőlővel tűzdelt Apácska, majd a délre hosszan elnyúló Asszó mögött az Öcs-hegy, s a Gernye látható.


Együttélés...

Közönséges kecskerágó (Euonymus europeus) és Erdei iszalag (Clematis vitalba)...
Óbudavár Házaspárok Útja

csodaszép dombokon és erdősávokon vezet át. A németországi Schönstatt mozgalom magyarországi állomása.


Köveskál

Miakő Kávézó és Étterem. Hangulatos ‚békebeli’ berendezés, modern, ízletes konyha...szuper kiszolgálás.

Eötvös-kilátó felé

a Kék-országostúra nyomvonalán..

Balaton-felvidéki hangulatSalföldi Pálos Kolostor romjai közt....

Nagyon figyelek...