Montenegro - egy újabb hét

Ma engem tettek meg krónikásnak, hogy megmutassam, milyen volt ez a hét Montenegróban. Lehet nyugodtan idekészíteni az esti kakaót, vagy a reggeli kávét. Hosszú lesz a történet, de főleg sok a kép.

Az első út a fekete tóhoz vezetett.

Crno jezero - Fekete tó


Durmitor hegyi juhászlak:


A Durmitor Nemzeti Park

A park virágos évelő növényállománya vetekszik egy évelőkertészet növényválasztékával.Ledena Pecina jégbarlang

2200 méteres magasságban a Durmitor hegységben kalandos 960 méteres szintkülönbséggel megközelítve. Gyönyörű hegycsúcsok között számomra igazi botanikai túrával vegyítve.


Durmitor hegyei
Találkoztunk néhány hegylakóvalPivai víztározó
A pivai víztározó vízmedrében állt ez XVI. században épített monostor, amit szétszedtek és újraépítettek Pluzinetől 8 km-re a hegyekbe. Nem jöttünk rá, hogy kerültek a freskók sértetlenül a hegyekbe.


A pivai monostorban lévő Szent István freskót 1626-ban Kozma testvér festette.


Ostrogi kolostor

Kedvelt ortodox keresztény zarándokhely. Montenegro egész évben leglátogatottabb zarándok helyét Vaszilij püspök alapította, holtteste a kolostor csodatévő ereklyéje.

Kotori öböl


Zastava 750 az 1970-es évekbőlCikász (Cycas recurvata), nem pálma, ősi páfrányféle Perast tengerpartján.Óriások földjén, a kotori városfalnálKotori öböl, Perast

Gazdag középkori múltú tengerparti kisváros. Szubjektív élménybeszámoló, melyből egy igen csinos Tuk-Tuk (lassú, csinos, turistáknak való jármű) sem maradt ki.Perasti harangtorony:


Kotor

Még egy kevés szubjektív helyi életérzésKicsit cirkuszoltunk is


Kotori vár

A középkorban bevehetetlen volt. Ellenállt a török és a kalóz támadásoknak az adriai tenger e szegletében. Gazdag velencei családok birtokoltak itt palotákat.
Montenegrói panoráma

Albánia hegyei felé, kabócazenei aláfestéssel.


Bar

Meglátogattuk a helyi piacot. Érdemes volt.
A 2000 éves olajfa

A bari 2000 éves olajfáért több millió eurót kínált Róma városa, hogy átültethessék a római botanikus kertbe... A fa maradt.

Bar városának muszlim temetője, ahol 1159 és 1738 között temetkeztek és a mai napig példás rendben tartják.Bar városának hangulatos fogadói

Ulcinj

Montenegro albán többségű muzulmán városa, romjaiból feltámadó óvárosával, népszerű tengerparti strandjával és élhető sokszínűségével.
Végtelennek tűnő szerpentineken az Albán határon a Shkodrai-tó felett, amely a Balkán-félsziget legnagyobb tava... káprázatos látvánnyal, ugyanakkor komoly kihívással egy tériszonyosnak (jómagam) a keskeny, szűk, szembejövő forgalommal izgalmasított kanyargós utakon (jó volt leérni!).


Pihentetőül meglátogattuk a helyi szamarakat. Lili és a szamarak Besa hegyei között.

Shkodra-tó

és csónakok a partján. Ez Montenegró legnagyobb édesvizű tava.
Prokletije hegység

Az Elátkozott-hegy a montenegrói Albán határon. Felmásztunk a 1876 méteres Valusnica csúcsra.
Popadija és a Talijanka 2057 és 2056 méteres csúcsain. Albánia és Montenegró határ hegycsúcsain a Prokletije Nemzeti Parkban.Montenegrő hegyein és erdeiben szinte mindenhol lehet a fekete áfonya (Vaccinum myrtillus) kicsiny bokraival találkozni. Ízletes apró termése folyton meg-megállásra készteti a túrázót.
Prokletije gerinctúra

Ez montenegrói utunk koronája lett. A zordon csipkézett hegycsúcsok 2800 méter fölé nyúlnak, még havas foltok emlékeztetnek a tél erejére, a völgyben albán pásztorlak, a hegyoldalban birkanyájak. Odébb lovak legelnek szabadon a hegycsúcshoz közeli forrásból induló patak mellett. Máshol a zöldellő dús legelős hegyoldalban elhagyatott, talán pásztorfalu kőházainak romjai.


Galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) elszórtan ès csoportokban is hívogatja pompás virágaival a pillangókat a Talljanka (2057m) hegycsúcs lejtőin.
Budva

Yachtkikötő, fagylaltok és szubjektív városnézés


Kotor éjszaka...

A bevehetetlen kotori várból közel 1500 lépcső visz fel a fellegvárba...

Két kihagyhatatlan terepjáró

Zastava AR 55 (1971) vs. Land Rover Defender 110 CrewCab (2007)

Lovcen-hegy

A montenegróiak Szent-hegye melyhez legendák fűződnek, ezek szerint valaha az Istenek találkozóhelye volt. Tiszta időben (kis segítséggel/távcső) az olasz partok is láthatók a káprázatos panorámán kívül. A tengertől légvonalban mindössze 3 km-es táv 18 km meredek szerpentinnel és egy órás látványos kanyargással küzdhető le. Tetején található II. Petar Radijove Petrovic Njegos mauzóleuma.

II. Petar Radijove Petrovic Njegos mauzóleuma

Montenegro államfője 1826-tól, püspök, költő, író, billiárd bajnok, nyelvújító. 1970-ben emelték a meglehetősen modern mauzóleumot a montenegróiak szent hegyének, a Lovcen 1700 méteres csúcsára.

Csónakázás a Tivati öbölbenAgávé (Agave americana)

Fagyérzékeny, mexikói származású a mediterrán világban elterjedt pozsgás növény. Hazánkban fagymentes helyen teleltetett növényként ismert. A növény érdekessége, hogy 15-20 éves kora körül hozza póznaszerű több méteres virágzatát, majd a virágzást követően elpusztul a növény kellemetlen szagot árasztva.

A közönséges agávé (Agave americana) levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a mezcalt, a tequilát pedig ugyanígy készítik a kék agávéból (Agave tequilana). A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit már az aztékok is nagyon kedveltek.

Oaxaca államban az indiánok a levelek legkülső rétegét tapadófóliaszerű csomagolóanyagnak használták a munkahelyükre magukkal vitt ételeiket védelmére. A leveleket és a bugavirágzatot állati takarmánynak is hasznosították.

A növény szára és a levelek töve a nem zöld rész ehető, meglehetősen sok szénhidrátot tartalmaz; az alkoholos italok erjesztésénél is ezt a sajátosságát használják ki. A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul. A pH 5–6 savtartalmú agávélé tápértéke 100 ml-enként mintegy 300 kalória. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas. A fiatal virágzó tövek és a virágok is ehetők sütve vagy főzve, de akár nyersen is.

Mexikó északi területein és az USA délnyugati részén az agávé elkészítésének leggyakoribb módja az ún. gödörben sütés volt — úgy tűnik, ez az módszert délebbre nem ismerték. A mai Tehuacán környékén a megfőzött agávéleveleket tojással habarták.
Lustica, motorcsónakos túra a Kék-barlanghoz.
Fort Mamula

A Cattaroi-öböl bejáratát védő erődsor egy szigeten lévő tagja. Mostani formájában 1850 körül épített erőd az Osztrák-Magyar Monarchia adriai határait védte, majd politikai foglyok kerültek ide. Ma romjaiban is impozáns építmény funkció nélküli a lakatlan szigeten.

Nevét az erődöt tervező Lazar Mamula Osztrák-Magyar Monarchia tábornokáról kapta. Erőd szubjektív...

Kotori öböl naplemente.


Majdnem lemaradt!

Páncélfenyő (Pinus leucodermis)

Szép kiállású, mutatós kisebb növésű fenyőféle, ami 2000 méteres magasságig megtalálható a Proratije hegyei között.

A kalandok még folytatódnak...