Bekukkantottunk Fejér megyébe

Meghökkentő méretű római-kori város, amit már az I. századtól használtak és még további 4 századon át. A középkorban Föveny nevű falu állt itt. Magyarország legnagyobb kiterjedésű római-kori rom területe. A pannóniai császárkultusz vallási központja. A pannóniai születésű római császár I. Valentinianus (11 évig uralkodott) is többször kitüntette jelenlétével a várost.
Gorsium, római-kori temető.


Csókakői vár. Egészen jól halad a helyreállítása ennek a gyönyörű környezetben lévő középkori erősségünknek.

Catherine's Cottages, Csákberény
Egy angol hölgy látott fantáziát a Vértes vonulata melletti szőlőhegy pincéiben. Ezeket alakította át az angol vidéki élet stílushoz igazodó kis vendégházakká. Persze az átalakítás a kerteket is érintette ebben a gyönyörű tájban.
Kerekszenttamási körtemplom.
1231-ben említi a Csák-nemzetség birtokaként oklevél a körtemplomának védőszentjéről elnevezett falut. Forgalmas útkereszteződésben épült templom az ó-keresztény idők kerek keresztelő kápolnáinak jegyeit viseli. Hazánkban az ösküi körtemplom a legismertebb. A török időkben elpusztult falut 1702-ben már pusztaként említik, azonban templomának vaskos falai azóta is dacolnak az idő vasfogával. Csodaszép mező és fás liget ad hátteret a romjaiban is mutatós kis templomnak.