A múlt arca ma

Nyaranta szívesen járunk kirándulni a családdal, barátokkal. Szeretjük a szép tájakat, a történelmi helyeket. Egy kis hazai válogatást hoztam most.

1091-ben Szent László királyunk alapította Szent Egyed bencés apátság Somogyvár:

Somogyvámos: Az 1200-as években épült templom egy korábbi XII. századi félköríves kápolnára épült. Érdekes a ma is stabilan álló tégla tornya és mesterien rakott téglakúpja dacol az elmúlt 800 évvel.

Az pedig ma nehezen elképzelhető, hogy akkoriban uszályokkal hajózható volt a mai kis csermely a templom alatt és építőanyagot kibontva hajók hordták a közeli akkor már rom somogyvári apátságból a faragott köveket, téglát a szigligeti vár erődítési munkáihoz.

Memento, geodéziai torony Perkáta mellett.

Valaha behálózták az országot a '60-as '70-es években monolitbetonból épített földmérési tornyok, melyekből még ma is sok áll. A mai műholdas, GPS-es világban már gazdátlanul. A tornyok közül sok igen látványos helyen, gyönyörű panorámát nyújt a merész vállalkozóknak, akik a sokszor hiányos belső lépcsőkön a tetejére merészkednek.


Naplemente az új balatonföldvári kilátóból.
Egyik kedvenc kirándulóhelyünk Nyím, a betyárfa környéke és a közeli Kási földvár.
Tavaly a már kiszáradt betyárfa közelébe ültettük el a fa utódját. Egyszer hatalmas fa lesz abból is. A betyárfa rövid történetét és az utód ültetéséról szóló képeket itt találod »